Träning och motion

 

Det finns en stor skillnad mellan motion och träning. Att motionera och röra på sig är något man bör göra den mesta tiden av det vakna dygnet och går inte att jämföra med att aktivt träna. När du promenerar ner till mataffären motionerar du, men det betyder självklart inte att du kommer bygga benmuskler eller få bättre kondition för att du fysiskt förflyttar dig.

Vad är det då man behöver göra för att det ska räknas som träning? Fysisk träning är en betydligt mer kraftfull och intensiv rörelse där det är menat att utmana själv själv och kroppens förmågor. För att förklara det på ett mycket enkelt sätt kan man säga att det enbart räknas som träning när du behöver anstränga dig.

Idag anses fitnessvärlden vara väldigt stor och bilder på muskulösa människor täcker varje socialt media. Trots detta är det dessvärre en ökning gällande dålig kondition hos ungdomar på 20-25%. Är man ung och håller igång i normalt tempo brukar man inte behöva oroa sig för denna siffra. Den dagliga motionen är det som gör att vi t.ex. håller en stadig vikt, men även får bättre kondition i det långa loppet. Är man däremot ute efter att klara en svårare typ av fysisk träning, måste man också agera därefter.

En väldigt stor sak som ligger till grund för att människor blandar ihop motion med träning, är all den felaktiga marknadsföring som görs idag. Vissa saker som anses som träning idag, kunde man för 30 år sedan inte drömma om att kalla mer än att handla mat efter jobbet eller ta ut barnen (och faktiskt leka tillsammans med dem). Att du köper alla de senaste träningsplaggen gör inte din aktivitet automatiskt till en träningsform och man bör heller inte gå efter vad tidningar nämner. Här är det inte ovanligt att hitta reportage om hur många kalorier du bränner av att läsa en bok eller diska efter middagen, vilket i sin tur leder till att fler och fler blir soffpotatisar.

Vill man att något ska räknas som träning måste man komma upp i en viss snabbhet och styrka. Intensitet, med andra ord. Talar man om konditionsträning är det vanligtvis 70% av den maximala pulsen som man bör utgå efter. Vill du däremot satsa på att bygga stora muskler och förbättra din styrka måste du kräma på mer än så. En bra utgångpunkt är att räkna hur många gånger du klarar av en övning. Kan du lyfta skivstången och vikterna mer än 15 gånger, behöver du helt klart lägga på mer vikt.

Ett träningspass ska göra dig trött, svårare än så är det inte. Det är meningen att vara jobbigt för att du ska få den effekt som du troligtvis söker. Träning behöver självklart inte bara handla om vikter eller styrketräning, men grunden i all träning är att den ska vara ansträngande och svettig.