Träning är medicin för kroppen

Att ta hand om dig själv och din hälsa är viktigt för att må bra. Träning är ett sätt att ta hand om dig själv och din hälsa. Det många glömmer bort när det kommer till hälsa och välmående är munhälsan som kan ha en direkt inverkan på måendet. Att vårda dina tänder och munnen dagligen är bra för att undvika tandsten och andra problem. Tandsten är ett väldigt vanligt problem som många drabbas av när det kommer till tänderna. Men genom att gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren och ha en bra daglig munvårdsrutin kan du förebygga många problem som exempelvis tandsten. Dålig munhälsa kan även orsaka olika sjukdomar som påverkar din allmänhälsa.

Träning ger ett bättre välmående

Att vara fysiskt aktiv och träna sätter igång en rad olika reaktioner i kroppen. Träning har en positiv effekt på humöret och sömnen. När du genomför ett träningspass frigörs olika signalsubstanser som bland annat dopamin och serotonin som är bra för att motverka både depression och smärta. När du tränar bildas det nya celler i hjärnan som kan förbättra minnet men även inlärnings- och koncentrationsförmågan. Att träna är också ett bra sätt att må bättre överlag eftersom den fysiska aktiviteten frigör endorfiner som ger en känsla av nöjdhet och välbefinnande.

Vardagsmotion gör skillnad

När det kommer till fysisk aktivitet är det viktigaste att vara aktiv under hela dagen. Att sitta stilla är direkt dåligt för kroppen och hälsan. Ett träningspass kompenserar inte en hel dags stillasittande. Ett tips är att du tar en bensträckare på någon minut en gång i halvtimmen om du har ett stillasittande arbete. Om du inte hinner träna är det bästa att försöka vardagsmotionera. All fysisk aktivitet i vardagen räknas och bidrar till en bättre allmänhälsa.

Träna varierat

När du tränar för en bättre hälsa är det bra att träna varierat. Det är bra att träna kondition, styrka, balans och rörlighet. Kondition tränar du genom att exempelvis springa, cykla eller dansa. Det är bra att träna kondition minst 30 minuter om dagen och bli måttligt ansträngd ungefär fem dagar varje vecka. Starka muskler är avgörande för att klara av vardagen på ett bra sätt. Musklerna tränar du genom att göra olika styrkeövningar. Du behöver inte gå på ett gym för att träna upp din styrka. Du kan träna hemma genom att göra olika kroppsövningar som knäböj och armhävningar. Att styrketräna är bra att göra minst två gånger varje vecka.