Viktigt att tänka på hygienen när du tränar

När du tränar och håller igång mycket kommer du bli svettig efter ett tag. Med svett kommer en lukt som inte är särskilt trevlig för dig själv eller de i din omgivning. Därför är det viktigt att du håller dig ren och fräsch så gott du kan. Speciellt efter ett träningspass där du svettats mycket.

Så håller du uppe hygienen

För att hålla hygienen på topp bör du se till att tvätta dig regelbundet utan att låta det gå till överdrift. Det är inte bra för din hy att duscha och tvätta dig alltför ofta, eftersom du då tvättar bort goda bakterier också och inte bara de dåliga. Försök hålla hudens kontakt med vatten och tvål begränsad samtidigt som du inte rubbar balansen i huden alltför mycket. Men efter ett träningspass när du svettats mycket behöver du garanterat tvätta av dig, antingen genom en dusch eller ett snabbt bad. Försök använda tvål eller duschkräm som är snäll mot huden och skonsam mot din kropp. Det är även viktigt att du håller din munhygien på en hög nivå genom att borsta tänderna morgon och kväll i två minuter varje gång. En god munhygien är viktigt för dig men även de omkring dig, då dålig munhygien kan leda till dålig andedräkt. Dålig andedräkt kan vara svårt att känna av själv men de i din närhet kommer garanterat känna av det.

Skapa rutiner för hygienen kring träningspass

För att du enklast ska komma ihåg att hålla hygienen på en hög nivå blir det lättare om du skapar en rutin av det, så att det efter ett tag går per automatik. Det börjar redan med vad du packar ner i din träningsväska. I din väska bör du alltid ha tvål, handduk, schampo, balsam, en god parfym från Hugo Boss, handsprit, body lotion, en deodorant och ett rent ombyte. Då vet du varje gång att innan du börjar träna är det bra att använda lite handsprit, särskilt om du tränar på gym eller ute i naturen.

När du sedan har tränat klart är det bra att använda handspriten igen för att desinficera dina händer efter att de tagit på något som andra också har rört vid. Efter det bör du ta en snabb dusch och skölja bort all svett och tvätta dig med tvål. Om du vill kan du även tvätta håret, men det är inte lika viktigt att göra efter varje pass. När du kommer ut ut duschen bör du torka av dig med handduken och sedan applicera lite deodorant för att förhindra mer svett under resten av dagen och för att du ska dofta gott. Efter det är det bara att klä på dig ditt rena och fräscha ombyte så att du inte utsätter kroppen för svetten som finns kvar i kläderna som är använda sedan tidigare. Som en sista liten touch sprutar du på lite parfym för att du ska lukta extra gott och sedan är du redo för att gå vidare med din dag och träffa vänner, kollegor eller familj.