Att vara aktiv i syfte att förebygga ångest- och stressrelaterade symptom har visat sig vara mycket effektivt. Genom att röra på kroppen frigörs endorfiner som ökar vårt välbefinnande. Träningen behöver inte bestå av hårdintensiva cardiopass – en lugn och stilla promenad fungerar precis lika bra. Det är upp till var och en att känna efter vilken typ av träning som passar bäst. Vad som är viktigt att komma ihåg är att en del personer upplever att högintensiv träning stimulerar stresspåslag och panikångest när kroppen går upp i varv. Andra upplever det som frigörande att få svettas ut mörka tankar, stress och gnagande oroskänslor. Ett tips är att börja försiktigt och sedan trappa upp, allt efter vad man själv tycker passar dagsformen.
Kombinera träning och terapi
Stress, depression och ångest kan yttra sig på många sätt. En del upplever ångest över fysiska besvär som exempelvis akne eller åderbråck. Det sistnämnda kan åtgärdas genom ett besök hos scandinavianvc.se. Oavsett om man lider av ohälsa orsakat av långvarig stress, kroppskomplex eller livstrauman är träning och terapi viktiga redskap under behandlingen. För många är det oerhört viktigt att bara komma ut genom ytterdörren. Att sitta inne och undvika sociala kontakter är vanligt vid psykisk ohälsa men också något som hindrar en i kampen om välbefinnandet. Om det finns ett konkret tips att ge, utöver terapi och eventuell medicinering, är det att snöra på skorna och ta sig ut eller till gymmet.
Fokusera på välbefinnandet
Har man mått dåligt under en längre period och känner att vardagens stress påverkar en negativt är det viktigt att söka professionell hjälp. Boka in ett besök hos vårdcentralen och berätta hur du mår. Läkare möter dagligen patienter med ångest eller depression och det är idag en vanlig anledning till långvarig sjukskrivning. Det är viktigt att ta symptomen på allvar och hellre söka hjälp en gång för mycket än en gång för lite. Professionell hjälp kombinerat med träning är för många ett lyckat recept.