Det värsta som kan hända när man är inne i ett bra träningsflow är att man skadar sig. En skada innebär att man måste ta en paus från träningen för att låta kroppen återhämta sig och läka, vilket kan göra att man tappar lusten och orken att sätta igång igen, samtidigt som man till en början kan bli frustrerad av att inte få röra på sig när man har en massa energi. Det bästa är med andra ord att undvika att skada sig, vilket man kan göra om man vidtar vissa åtgärder före, efter och under träningspassen.
A och O för att minska skaderisken så mycket som möjligt är att värma upp ordentligt inför träningspassen. Uppvärmningens syfte är att gradvis vänja kroppen vid ansträngning, samtidigt som man försiktigt börjar röra på kroppens leder och muskler. En bra uppvärmning bör ta ungefär en kvart, och om den görs på rätt sätt minskar man risken för exempelvis sträckningar. Ett bra komplement till uppvärmningen är stretchning, eftersom många tränings- och idrottsskador tros vara relaterade till begränsad rörlighet. När man stretchar ska man dock vara noga med att inte pressa för långt och att bara stretcha statiskt och inte ”gunga” i rörelserna, eftersom det snarare kan orsaka skador än förebygga dem. En ordentlig uppvärmning kan dessutom ha bonuseffekten att man presterar bättre under passet, eftersom musklerna syresätts ordentligt av den ökade blodcirkulationen.
Under själva träningspasset finns det framförallt två saker man kan tänka på för att minska skaderisken. Den första är att man ska träna så allsidigt som möjligt, och träna hela kroppen med olika typer av övningar. Många skador inträffar nämligen när man upprepar samma rörelse för många gånger. Den andra saken som är bra att ha i åtanke är att man inte ska överträna, varken genom att ta ut sig för hårt under ett enskilt pass eller genom att träna för ofta och för intensivt. Det kan leda till symptom som trötthet och energibrist samt långvarig träningsvärk, vilket självklart leder till sämre prestation på träningarna.
Efter ett pass är det viktigt att få med en bra nedvarvning, som bör vara ungefär lika lång som uppvärmningen. Nedvarvningen gör bland annat att slaggprodukter kan transporteras bort från musklerna, genom att blodcirkulationen fortsätter vara hög en stund efter träningspassets slut. En bra nedvarvning kan dessutom förkorta återhämtningen av kroppen – den fungerar som en slags förberedelse inför nästa träningspass.
Följer man dessa råd minskar man risken för skador markant. Om olyckan ändå skulle vara framme, och man råkar skada sig, kan det vara en bra idé att kontakta en naprapat för att få hjälp och råd kring hur man bäst behandlar och rehabiliterar skadan för att man ska kunna återvända till träningen så snart som möjligt. Du hittar en kompetent naprapat i Stockholm som kan hjälpa dig på Naprapatmats.se.