Träning med barn

Som småbarnsförälder känner man sannolikt ofta att tiden inte räcker till både träning och barnen, men det går att både umgås kvalitativt med sina barn och få in lite vardagsmotion i sitt eget liv, om man tränar tillsammans med barnen. Det får självklart inte samma effekt som ett timmeslångt pass på gymmet, men de få minuterna eller den halvtimmen man tränar tillsammans med sitt barn är ju bättre än ingenting, och får dessutom dubbelt positiv effekt på andra sätt, nämligen genom att både förälder och barn aktiveras och att det blir ett roligt och lekfullt sätt att tillbringa tid med sitt barn.

Träningen blir alltid på barnens villkor – om de blir trötta eller inte tycker att det är roligt längre ska man inte pressa dem till att fortsätta. Det handlar inte heller om att barnen ska träna hårt, eller utföra övningar med rätt teknik. Det kan man bry sig om när man själv utför övningarna – för barnen ska det bara vara en lek. Ett bra tips för att engagera barnen i träningen och göra det mer lekfullt är att göra övningar som baserar sig på djur, till exempel grodhopp, björngång och kissande hunden.

Ett annat sätt att entusiasmera barnen är självklart att själv gå in med fullt engagemang i träningen/leken. Om de ser att mamma eller pappa tycker att det är roligt och gör något helhjärtat, kommer barnet naturligt att vilja vara en del av det.

Om man känner att man inte har tid att ägna sig åt denna typ av träning eller lek när man har kommit hem efter dagens slut, kan man passa på att utnyttja vägen till eller från dagis för att aktivera sig. Genom att gå eller cykla till dagis får till exempel både förälder och barn lite gratis motion, och på vägen hem kan man passa på att stanna vid en lekpark eller ett utegym, där både barn och vuxna kan leka av sig.

När barnen har blivit lite äldre kan man börja ägna sig åt mer intensiva övningar om man vill, samtidigt som leken och det roliga behålls genom att man till exempel gör parövningar eller tävlar mot varandra. Det kan handla om allt från jägarvila rygg mot rygg till situps mittemot varandra, då man klappar händer när man kommer upp. Genom en enkel sökning på nätet kan man hitta massor med övningar som passar att göra i par.

Något som är viktigt, oavsett vilken träningsform man väljer och vilka övningar man gör med sina barn, är att barnen är rätt klädda för tillfället. Om man till exempel ska träna utomhus tidigt på våren eller när det börjar lida mot höst är det viktigt att de har en bra jacka som de både kan röra sig fritt i och som håller värmen. Om du letar efter en bra jacka för barn ska du gå in på Kidsbrandstore.se, där det finns ett stort utbud av barnkläder för alla årstider.