Olika typer av träning

 

Det finns många olika typer av träning att välja mellan när man vill komma igång och bli starkare och få en bättre hälsa. Att utöva samma typ av träning kan både slita på musklerna, men också göra att man snabbt tröttnar och lägger ner träningen.

Vill man se till att få en effektiv träning som man kan variera på olika sätt, är det smartast att kombinera konditionsträning med styrketräning av något slag. T.ex. kan man bege sig ut på en svettig löprunda, för att avsluta med vikter på gymmet. När man kör ett kombinerat träningspass får man ut det yttersta av sin träning. Genom att blanda dessa två typer av träningsformer ökar man chansen att nå den optimala hälsan i form av starkare muskler, minskad fettprocent, viktminskning, men även viktrelaterade sjukdomar kommer troligtvis att försvinna eller lindras.

En förutsättning för att hålla igång med träningen är att du tränar rätt. Stressa inte fram något och bli inte besviken om du inte ser några resultat i början. Rekommenderat är att man tar det lågsammare från start och ökar sedan på vikten och takten allt eftersom du blir starkare och mer uthållig. Är man mycket otränad kan det kännas jobbigt och svårt att dra sig upp från soffan och det är under dessa situationer det är viktigt att pusha sig själv extra hårt. Det är alltid segt när man inte kan se några direkta resultat, men ju längre fram i träningen du kommer, kommer du också se mer resultat som i sin tur gör träningen mer lustfylld.

Det finns olika typer av sätt att variera sin träning. Vissa väljer att köra olika pass vid olika tillfällen. T.ex. konditionsträning 3 gånger i veckan och styrketräning 2, medan andra tycker att träningen fungerar bättre genom att blanda de olika träningsformerna under ett och samma träningpass. Hur man väljer att göra är väldigt individuellt och beror både på hur mycket erfarenhet av träning som man har, men även vilka mål man har med träningen och om man kanske tränar inför något speciellt. Att vara stark och värna om musklerna är alltid viktigt även om man inte planerar att göra en aktiv styrketräning. Med styrketräning stärker du kropp och själ, samtidigt som du ger dig själv chansen till en högre livskvalité.