Träna med kompisarna

Alla människor är olika funtande och det avspeglas i många av livets aspekter. Vissa föredrar att jobba själva medan andra föredrar teamwork, vissa är ensamvargar medan andra vill ha ett rikt socialt liv och så vidare.

Det här återspeglas även i träningen där många tycker bäst om att springa ensamma i löpspåret medan en del tycker att det är roligare med lagsport. För den som känner att det är lite svårt att skaffa en bra träningsrutin på egen hand är det både kul och motiverande att få igång en grupp med kompisar eller kollegor som kan träna i samverkan med varandra och med en aning organiserande kan det bli ett livsförändrande initiativ.

Både ensam och tillsammans

Så hur kan man träna ensam och ihop? Tanken är att gruppen både är en enhet och i konkurrens inbördes och att det finns en tävlingsanda som hela tiden ökar motivationen. Låt säga att ni under veckans gång har olika liv vad gäller jobb, familj och vardagssysslor men att ni kan sammanstråla en eller några gånger i månaden. Genom att sätta ett gemensamt mål, till exempel att träna 100 timmar kan var och en träna så mycket han eller hon kan och vill. I slutändan blir den som är klar med sina timmar bjuden på något extra kul av de andra, till exempel att åka radiobilar eller bowla. Alla kommer förhoppningsvis så småningom komma upp i antalet träningstimmar, vilket varje gång skapar ett kul tillfälle att ses och göra roliga saker tillsammans.

En mer “klassisk” variation av att träna ihop är att med vänner eller kollegor sätta upp ett träningsschema med gemensamma aktiviteter, till exempel att springa 5 kilometer efter jobbet några gånger i veckan, gå på gymmet tillsammans eller spela handboll på söndagar. Att peppa varandra kan bli en viktig del av en regelbunden träningsrutin, och går man med i en grupp blir det svårare att “banga” om man känner sig trött och omotiverad.

Samla träningstimmar för ett gott ändamål

Oavsett om det handlar om att samla träningstimmar åt gruppen genom att göra saker på egen hand eller som en lagsport, kan det bli för ett gott ändamål. Kom gemensamt överens om vad ni brinner för och sätt upp ett värdesystem där varje tränad timme kostar en eller några kronor som sedan läggs i gemensam pott och doneras till exempelvis Rädda Barnen, Svenska Djurskyddsföreningen eller någon miljöorganisation. Med lite tur kan ni kanske till och med hitta en sponsor, till exempel chefen på jobbet eller något företag vars T-shirts ni har på er under motionsvändorna.

Träning är viktigt för både kropp och sinne och att göra saker som ett team boostar moralen och motivationen på ett mycket positivt sätt. Det kan också bli en stor inspirationskälla för andra och ett kul sätt att umgås och lära känna varandra.